Om

I Göteborgsnorraskärgård, beläget mellan Björkö och Öckerö, ligger Kalvsund. Med bilfärja från Lilla Varholmen till Björkö och vidare därifrån med personfärja tar man sig till den vackra, bilfria ön.

Invånarna på Kalvsund uppgår till ett antal på 222 personer. Om sommaren blir de fler. Kalvsund var en av de öar i Göteborgs skärgård som tidigast tog emot sommargäster, detta runt 1870-talet.

På Kalvsund finns två fina badplatser, Bindes och Körrgårn. I anknytning till Körrgårn ligger en fin gräsplan där öns eget fotbollslag spelar sina hemmamatcher. Här finns små sandstränder, en brygga på lågt vatten och en på lite djupare, samt härliga klippor.

Kalvsunds eget societetshus, Såsen, har en stor, härlig festlokal, konferensrum med utsikt över skärgården, stort rymligt kök, dusch- och omklädningsrum. Såsen finns tillgänglig för uthyrning, såväl för utomstående som för kalvsundsbor.

Kalvsund har trots det låga antalet invånare ett rikt föreningsliv, bland annat en föräldraförening, en natur och jaktvårdsförening samt en idrottsförening.

Kalvsunds egen profil och en av öns sevärdheter är utkikstornet. Det är ett sjömärke, en båk, uppförd på öns högsta topp, kallad Valen. Härifrån är utsikten magnifik.

På öns norrsida ligger en stor byggnad förut kallad Bremerska villan. Här bodde under början av 1900-talet en man vid namn Ernst Bremer, han ansågs vara en av Sveriges största smugglare. Idag är huset kulturmärkt och kallas Panget, och väl värt ett besök.

Historiska bilder:

 

Ladda ner boken “Kalvsund Öns Historia”